Marjolein Stad

Remedial Teacher & Orthopedagoog

Voor ouders

Home » Voor wie? » Voor ouders

Het beste uit uw kind

Uw zoon of dochter gaat naar de basisschool en zit niet lekker in zijn vel. U ziet dat uw kind niet op alle vlakken kan meekomen, bijvoorbeeld met lezen, schrijven en spellen. Misschien heeft uw kind wel dyslexie. Het wordt onzeker en trekt zich terug. Of het vraagt op soms vervelende manieren om aandacht. U maakt zich zorgen, want uw kind is het belangrijkste wat er is. Er moet iets gebeuren.

Hulp is nabij

Helaas heeft de school niet altijd de gelegenheid om passende hulp te bieden. In dat geval kunt u mij, Marjolein Stad, ook rechtstreeks inschakelen. Kort gezegd: ik help uw kind op een verantwoorde manier met lezen. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan. Maar beetje bij beetje krijgt uw kind weer vertrouwen in zichzelf, leert het beste uit zichzelf te halen en krijgt meer plezier in het lezen.

Ik kan uw kind bij u thuis komen begeleiden, in mijn eigen praktijk (natuurlijk corona-proof en eventueel online) en op school. Als u dat wilt, stem ik mijn behandeling af met de leerkracht of de intern begeleider op de school van uw kind. Samen moeten we het doen.

Nog even dit: ik begeleid basisschoolkinderen in ongeveer het gebied Waterland, Zaanstreek, Purmerend en Amsterdam.

Meer over dyslexie, taalproblemen en specialisten

Dyslexie

De kinderen die ik begeleid hebben bijna altijd problemen met de taalontwikkeling. Heel vaak hebben ze zelfs dyslexie. Daarom zet ik de belangrijkste informatie over dyslexie voor u onder elkaar.

 • Het woord dyslexie betekent: niet goed kunnen lezen. Kinderen (en volwassenen) met dyslexie hebben problemen met lezen, met foutloos schrijven en/of met spellen. Natuurlijk hebben niet alle kinderen met deze problemen dyslexie. Ongeveer 4% van de kinderen in Nederland heeft dyslexie.
 • Als je dyslexie hebt, is technisch lezen moeilijk, vind je het moeilijk om klank en vorm aan elkaar te koppelen en kun je moeilijk spellingsregels onthouden.
 • Dyslexie is erfelijk en gaat nooit helemaal over. Maar je kunt wel leren om er minder last van te hebben. De belangrijkste methode is heel erg veel oefenen.
 • Voor de duidelijkheid: kinderen met dyslexie zijn niet dom! Ze zijn net zo slim (of niet zo slim) als andere kinderen. Maar doordat ze het moeilijk vinden om te lezen of schrijven, voelen ze zich soms wel dom. Daar kunnen ze onzeker, verdrietig of boos van worden. Soms zien ze er tegenop om naar school te gaan of een toets te maken.

Meer informatie over dyslexie vindt u bijvoorbeeld op de site van Balansdigitaal.

Problemen met lezen, schrijven en spellen

Kinderen met dyslexie kunnen problemen hebben met de volgende dingen:

 • Technisch lezen gaat om weten welke woorden en zinnen er staan. Voor kinderen met dyslexie is dit moeilijk.
 • Begrijpend lezen gaat om weten waar een tekst over gaat, wat er belangrijk is en wat bij elkaar hoort. Kinderen met dyslexie kunnen dit vaak net zo goed als andere kinderen.
 • Klank en vorm. Bij elke letter en combinatie letters hoort een klank. Als je O leest, ‘hoor’ je in je hoofd de klank oo. Voor kinderen met dyslexie is het moeilijk dit te onthouden.
 • Spellingsregels. Over het schrijven van woorden hebben we heel veel afspraken gemaakt. Kinderen met dyslexie vinden het vaak moeilijk om die afspraken te onthouden. Ze maken daarom veel fouten.

Kinderen die geen dyslexie hebben, kunnen ook te maken hebben met deze problemen. In mindere mate gelukkig, maar toch kan het zo lastig zijn dat ook zij wat extra begeleiding goed kunnen gebruiken.

Specialisten – wie doet wat?

Voor dyslexie (en andere leerproblemen op het gebied van taal) kunt u de hulp inroepen van verschillende soorten specialisten. Wat doen zij voor uw kind?

 • Een Orthopedagoog heeft verstand van de opvoeding van kinderen, van hoe kinderen leren en van de problemen die daar soms bij ontstaan.
 • Een Remedial teacher (RT-er) geeft extra uitleg, laat uw kind extra oefenen met lezen, schrijven en spellen. Een RT-er werkt op school, buiten school in een eigen praktijk of bij u thuis.
 • Een Psycholoog heeft verstand van menselijk gedrag. Sommige psychologen houden zich bezig met het gedrag van kinderen en met leerstoornissen zoals dyslexie of dyscalculie.
 • Een Logopedist heeft verstand van problemen op het gebied van persoonlijke communicatie, stem, taal, spraak, gehoor en slikken.

Deze specialisten, behalve de logopedist, kunnen ook helpen bij andere leerproblemen, zoals dyscalculie (problemen met rekenen). Als ouder van een kind met taalproblemen heeft u in de praktijk waarschijnlijk het meest te maken met een Remedial teacher en/of een orthopedagoog. Iemand als Marjolein Stad dus.

Contact opnemen

Wilt u weten hoe ik uw kind concreet kan helpen zijn of haar leerproblemen de baas te worden? Neem dan contact met mij op.

© 2021 Marjolein Stad

Thema door Anders Norén